2 weken zwanger

In deze tweede zwangerschapsweek ben je nog steeds niet zwanger, maar wel vruchtbaar. Op het einde van deze week, op dag 14 bij een regelmatige cyclusduur van 28 dagen, heeft de eisprong plaats. Als het lukt, dan heeft de bevruchting plaats op die dag of de dag erna.

Goed om weten als je twee weken zwanger bent

Het proces van de eisprong begint allemaal bij je hypofyse. Dat is een klier in je hersenen die aangeeft dat het Follikel Stimulerend Hormoon (FSH) aangemaakt moet worden. Door het aanmaken van dit hormoon begint er een hele serie veranderingen in je lichaam. Dit zorgt ervoor dat van de honderdduizend eicellen die je bij de geboorte hebt gekregen, één of enkele eicellen de reis naar de baarmoeder beginnen. De eicel gaat vanaf de eierstokken via de eileider naar de baarmoeder. Deze rijpe cel is nu in staat om zich te versmelten met een zaadcel.

zwangerschap week 2

Een rijpe eicel kan maar tot ongeveer één dag na de eisprong bevrucht worden. De zaadcellen kunnen daarentegen 48 uur of langer in leven blijven. Ondanks dat er wel vele miljoenen zaadcellen afgegeven kunnen worden, is er maar één nodig om je eitje te kunnen bevruchten. Dit komt doordat de wand van de eicel direct na het samensmelten ondoordringbaar wordt gemaakt voor andere zaadcellen.

Lees ook:
9 dingen om te onthouden als je zwanger probeert te worden
Wat is een preconceptioneel dragerschapsonderzoek?
Alles wat je moet weten over het preconceptioneel consult
Waarom je als (toekomstige) mama gezond moet eten
Waarom is foliumzuur zo belangrijk voor en tijdens de zwangerschap?
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Wat zijn de gevolgen als ik mijn pil nog inneem tijdens mijn zwangerschap?
7 dingen om op te letten als je zwanger wil worden

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
2 weken zwanger
Sluiten