Peuter 10 Sep 2019 Paulien

12 voorwaarden waaraan je oppas moet voldoen

Het leukste aan babysitten? Dat je met een bakje chips languit voor tv kunt liggen zodra je de kinderen in bed gestopt hebt. Maar dat hoor je je oppas natuurlijk liever niet hardop zeggen. Hier is een lijstje voorwaarden waaraan een goede oppas moet voldoen.

1. Dat ze lief is voor je kind

Daar begint en eindigt alles mee. Dat ze zelf geen moeder is, geen EHBO-diploma of jarenlange ervaring met kinderen in alle soorten en maten heeft, maakt allemaal niet uit – liefde is namelijk het beste medicijn én de beste raadgever bij onzekerheden – welke dan ook.

2. Ze moet je kind oprecht leuk vinden

‘Moet ze echt al om zeven uur slapen? Jammer, ik vind het zo saai nadat ze in slaap gevallen is.’

3. Verantwoordelijkheidsgevoel

Spijtig genoeg is daar niet eenduidig een minimumleeftijd aan te verbinden. Sommige meisjes hebben op hun dertiende al meer verantwoordelijkheidsgevoel dan andere die de twintig al ruimschoots gepasseerd zijn.

4. Dat ze doet wat je wilt (zoals je het wilt
)

Euh, ja, dat willen namelijk de meeste moeders toch wel het liefst. Eindelijk eens iemand die luistert en echt meehelpt.

5. Dat ze af en toe ook doet wat ze zelf wil

Als in: dat ze best met eigen ideeën mag komen. Een stapel verkleedkleren? Top! Je kind snapt misschien nog niet wat een verkleedfeestje precies is (dat vindt een pyjama aantrekken al genoeg verkleedpartij voor een avond), maar voor een keer niet zelf met entertainment moeten komen, is fantastisch.

6. Dat ze het durft te vragen als ze iets niet zeker weet

Omdat je liever uitlegt (voor de twintigste keer) hoe iets moet dan dat ze op basis van een heleboel goedbedoelde liefde (zie #1) en onwetendheid zelf het antwoord verzint.

7. Dat ze bereikbaar is

Ieder moment een bericht sturen om haar te controleren is niet nodig. Toch is het fijn dat wanneer je toch een bericht stuurt, je snel antwoord krijgt.

8. Dat ze spontaan contact houdt

Je wil niet overkomen als die overbezorgde moeder. Maar toch wil je op de hoogte blijven. Een spontaan bericht van de oppas met: “Ze ligt heerlijk te slapen, fijne avond!” is de ideale oplossing.

9. Dat haar agenda niet propvol zit

Als je oppas zeven dagen per week al iets gepland heeft, zal haar oppascarrière niet lang duren. Het hele idee van een babysitter is juist dat ze tijd heeft om op je lieverd te passen, wanneer je die tijd zelf niet hebt.

10. Enige flexibiliteit


‘We zijn ietsje later thuis.’
– ‘Oké!’
Dat idee.

11. Dat je kind haar lief vindt

We kunnen hier een hele waslijst aan strikte criteria opstellen waaraan de ideale oppas moet voldoen, maar uiteindelijk is het toch echt je eigen kind dat bepaalt wie de liefste oppas is.

 

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
12 voorwaarden waaraan je oppas moet voldoen
Sluiten