Peuter 28 Aug 2019 Paulien

11 tips voor mama en papa wanneer je peuter leert lopen

De uitdrukking ‘stapje voor stapje’ is zelden zo op haar plaats als wanneer je peuter leert lopen. Over het algemeen gebeurt dat tussen de negen en achttien maanden. Of vroeger. Of later. Het komt wel. 

1. Optrekken, staan, gaan!

Voordat je peuter begint te lopen, oefent hij alvast zijn spieren. Hij trekt zich op aan de stijltjes van zijn box, een stoel of – het liefst van al – jouw been. Zodra hij dat onder de knie heeft, begint het echte werk: hij gebruikt zijn eigen armen en benen volop (strekken, spreiden en weer intrekken) om zijn evenwicht te vinden en te bewaren. Het ziet het er allemaal nogal wiebelig uit, en dat is het ook.

2. Stevig meubilair

Al je mooie decoratie, vazen en lichte meubels berg je beter op. De kleine ontdekkingsreiziger grijpt namelijk voortdurend naar alles wat in zijn buurt staat om toch maar rechtop te blijven staan. Zorg dus voor stevig meubilair, afscherming van de stopcontacten, traphekjes, tafels met ronde hoeken, kast- en ovenbeveiliging, …

3. Maak een parcours

Probeer je meubels zo te plaatsen dat ze tussenstations vormen voor je kleintje. Zo heeft-ie regelmatig de kans om op kracht te komen en om te bepalen wat zijn volgende stationnetje zal zijn.

4. Coördinatie is key

Je kind zit volop in zijn leerfase: niet alleen ontdekt-ie zijn omgeving, ook zijn eigen lichaam is een object van continue verbazing. Hij leerde al dat-ie vingers aan zijn handen heeft net als mama en papa en dat hij zelf zijn fopspeen in en uit zijn mond kan halen. Nu moet-ie gewoon alles nog leren coördineren. Bij het lopen is dat best moeilijk: z’n lijf is nog altijd relatief klein om zijn zware hoofd en romp te dragen. Hoe gaat je peuter in godsnaam al die bewegingen van z’n benen, heupen, knieën en enkels samenbrengen zonder te vallen? Een uitdaging van jewelste.

5. Aanmoedigen

Iedereen krijgt graag complimentjes, ook je kind. Heeft-ie voor het eerst drie stapjes na elkaar gezet? Dat verdient een applaus en uitbundig gejuich! Je kind krijgt vertrouwen van deze positieve feedback, zodat hij nog sneller zal leren lopen.

6. Op blote voeten lopen

Je laat je kind het best rondwaggelen op blote voeten. Daardoor heeft-ie meer grip op de vloer.  Is de vloer te koud? Trek je peuter dan sokken met een anti-slipzool aan. Even zelf testen hoe glad je vloer is, kan natuurlijk ook nooit kwaad.

peuter leert lopen

 

7. Beste mama, let it (hem/haar) go!

Dat wankelende, breekbare mini-mensje bezig zien doet je stressniveau sneller stijgen dan die ene keer toen je als klein kind in de koekjestrommel viste en je je moeder de trap hoorde afkomen. Hou je wannabe-wandelaar daarom goed in het oog. Maar soms moet je ‘m ook letterlijk en figuurlijk loslaten. Even z’n handje loslaten zodat-ie zelf zijn balans moet vinden, terwijl je toch steeds dichtbij blijft om hem bij te sturen waar nodig.

8. Gemiddeld 1000 uur oefenen

Duizend uur: zo lang moeten de meeste baby’s oefenen voordat ze helemaal zelf (los) kunnen lopen. Dat is natuurlijk slechts een richtcijfer. Berg die stopwatch maar weer op en maak je niet druk wanneer het bij jouw peuter langer duurt voor hij zelfstandig leert lopen.

9. Een loopwagen is geen tussenoplossing

Wist je dat in sommige landen de verkoop van loopwagens verboden is? Wie bijvoorbeeld in Canada met een loopwagen gezien wordt, riskeert een boete van 150.000 Canadese dollars (iets minder dan 100.000 euro). Of je kiest voor een gevangenisstraf van zes maanden – geen grap.

Waarom zij zo tegen loopwagens zijn? Je kind traint andere spieren als hij zich met een loopstoeltje verplaatst dan wanneer hij uit zichzelf loopt. Dat komt omdat-ie vaak op z’n tenen loopt en daardoor naar voor helt in zo’n ding. Daarnaast circuleren er nogal wat horrorverhalen over baby’s die in een loopstoeltje tegen een obstakel (zoals een hete oven) gebotst zijn, met alle gevolgen van dien.

10. Op de grond

Wat dan wel? Lekker laten rondkrabbelen op de grond! Of in de box, hoewel daar natuurlijk de ruimte om voor- en achteruit te gaan enigszins beperkt is. Dat wordt voor je kleine wandelaar snel een punt van frustratie.

11. Introductie van het magische woord ‘Stop’!

‘Stop’ is zowat het belangrijkste woord dat je je kind kan leren, want als een kind doorheeft dat ‘stop’ staat voor ‘niet langer doorgaan met datgene waarmee je bezig bent’, kan je je kleine avonturier voor heel wat behoeden. Probeer dit woord dan ook te introduceren in de fase waarin je kind leert lopen.

Waarom in deze fase? Picture this: je kind loopt onverwacht de straat op, of stuitert enthousiast richting een zwembad. Als jij van een afstand luid en duidelijk ‘stop’ roept en je kind begrijpt daardoor ogenblikkelijk dat hij stil moet blijven staan, bespaart dat je heel wat reddingsacties.

Nogmaals: geen paniek als het bij jouw baby sneller, langzamer en/of anders verloopt; elke baby stippelt z’n eigen route uit. Uiteraard gelden bovenstaande tips alleen wanneer er geen sprake is van een medische afwijking of beperking die het lopen van je baby (negatief) kan beïnvloeden.

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
11 tips voor mama en papa wanneer je peuter leert lopen
Sluiten