Baby 14 Nov 2019 Paulien

100.000 baby’s zijn gescreend op type 1 diabetes

Vandaag is werelddiabetesdag. Er zijn een heleboel factoren die bepalen of je de ziekte krijgt of niet. Maar wist je al dat je je baby kan laten testen om zo te zien of hij of zij later de ziekte zal krijgen?
De voorbije jaren zijn 100.000 zuigelingen tot drie maanden met een verhoogd genetisch risico op diabetes type 1 in diverse Europese landen gescreend. In België gebeurt dat onderzoek in het UZ Leuven. Ondertussen kunnen zuigelingen ook in 9 andere Belgische centra worden gescreend. Het doel van de studie is om tegen 2022 300.000 kinderen te screenen.

1 kans op 10

Op basis van één druppeltje bloed wordt bepaald of een kindje een verhoogd risico heeft om later diabetes type 1 te krijgen. Zo’n kindje heeft een kans van 1 op 10 om de ziekte te krijgen, terwijl het normale risico 1 op 250 is, zegt professor Casteels, die de Belgische studie leidt.

Verhoogd risico?

Als een baby een verhoogd risico blijkt te hebben, kunnen de ouders ervoor kiezen om deel te nemen aan een tweede studie, die recent werd opgestart. Deze studie is gericht op de preventie van diabetes type 1. De baby’s krijgen via de mond kleine hoeveelheden insulinepoeder toegediend om hun immuunsysteem ‘op te voeden’, zodat het zich niet tegen insuline en de insulineproducerende cellen keert.
“We hopen er uiteindelijk vooral op dat we kinderen met een verhoogd risico effectief kunnen behandelen. Maar ook nu al is deze studie een grote stap vooruit in onze visie op een wereld zonder type 1 diabetes. Vroegtijdige opsporing van een verhoogd risico zorgt ervoor dat we het juiste advies en de beste medische zorgen kunnen bieden in de studiecentra”, besluit professor Casteels.

Wie kan er deelnemen aan de POInT-studie?

Jouw kindje kan aan de POInT-studie deelnemen als
  • hij of zij tussen 4 en 7 maanden oud is.
  • er door middel van genetische typering is vastgesteld dat hij of zij een hoog risico op diabetes type 1 heeft.
  • hij of zij reeds begonnen is met het eten van kleine hoeveelheden babyvoeding.

Lees ook: Eet je beter geen suiker als je zwanger bent?

Bronnen:
UZLeuven
GPPAD

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
100.000 baby’s zijn gescreend op type 1 diabetes
Sluiten