10 tips bij het leggen van je geboortelijst

De winkel waar jij je geboortelijst wenst te leggen, zal je zeker en vast een checklist kunnen bezorgen van wat er allemaal op je verlanglijstje moet staan. Maar advies van een insider kan nooit kwaad.

Wij vroegen Marieke, zaakvoerder van NOORD baby, om 10 tips te geven waar je zeker rekening mee moet houden bij het kiezen van je baby-uitzet.

10 tips voor het leggen van je geboortelijst

1. Ik raad om op voorhand niet te veel flesjes en spenen te kopen als je van plan bent om borstvoeding te geven. Kies je voor flesvoeding, dan kan je wel al een paar flesjes kopen. Neem die dan ook mee naar het ziekenhuis als je gaat bevallen, dan kan je baby onmiddellijk wennen aan dat type flesje.

2. Een badje is natuurlijk een must-have, maar dat hoeft niets fancy te zijn. Zelfs een wasmand van Ikea kan daarvoor dienen. Twijfel je over de temperatuur van het water, voorzie dan ook een badthermometer.

3. Wij volgen het advies van Kind en Gezin om je baby tijdens de eerste zes maanden bij jou op de kamer te laten slapen. Voorzie dus een wieg of bedje dat naast jouw bed past. Of je je baby in een apart bedje legt of in een co-sleeper, dat is een persoonlijke keuze. Kwestie van een voet uit bed te moeten zetten of niet. Goed om weten: Er zijn merken op de markt die luchtdoorlatende matrasbeschermers aanbieden. Weet wel dat die geen nut hebben als je matras op een houten plank ligt, zoals in veel kinderwagens het geval is.

4. Bij de keuze van een slaapzak moet je rekening houden met de temperatuur in de kamer. Het overzichtje hieronder maakt duidelijk welk soort slaapzak je gebruikt, in combinatie met welke kleding. Bijvoorbeeld: is het in de kamer waar je baby slaapt ongeveer 20 graden, dan kies je voor een slaapzak van 1 tog, en doe je je baby daaronder een body en een kruippakje aan.

slaapzak
Bron: Pinterest NOORD baby

5. Niets zo handig als tetradoeken! Die koop je best in verschillende groottes. Je zal ervan versteld staan hoe vaak je zo’n doeken nodig hebt.

6. Een draagsysteem is heel handig, zeker als je al een ouder kindje in huis hebt. Ik raad wel af om het te gebruiken in huis als je bezig bent met koken of de strijk.

babybjorn

7. Er zijn prachtige wipstoeltjes op de markt waar je haast instant verliefd op wordt, maar probeer toch in de eerste plaats te kiezen voor een veilige en gebruiksvriendelijke wipper. Ik geef de voorkeur aan die van Babybjorn. Die kan je in verschillende standen zetten, zodat je er je baby ook zijn fruit- of groentepap in kan geven. Wil je je kindje graag vanaf dag één betrekken bij het samen tafelen, koop dan een Tripp Trapp stoel met Newborn Set.

8. Op veiligheid wil je niet besparen. Voorzie voldoende hoek- en stopcontactbeschermers eens je kleintje begint te kruipen. Een trapbeveiliging en/of deurhekje is dan ook essentieel.

9. Een wandelwagen, buggy en/of autostoeltje heb je natuurlijk ook nodig. Ik hoor veel positieve reacties over de Doona. Dat is een autostoeltje zoals een Maxi Cosi waar een onderstel aan vast zit. Zo moet je je baby niet uit het autostoeltje halen voor een korte verplaatsing. Natuurlijk: gebruik je gezond verstand. Een baby mag niet te lang in een autostoeltje zitten, dus die mag de wandelwagen zeker niet vervangen.

10. Ik ben geen voorstander van hulpmiddelen die de bewegingsvrijheid van je kindje beperken als ie slaapt. Een steuntje in de rug kan wel voor kindjes die last hebben van reflux.”

Lees ook: Checklist: wat moet er zeker op je geboortelijst staan?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 tips bij het leggen van je geboortelijst
Sluiten