10 tekenen dat de bevalling niet lang meer op zich laat wachten

dossier Al maanden loop je met een dikke buik in afwachting van je bundle of joy. Naast de naderende uitgerekende datum geeft je lichaam ook signalen wanneer je bijna gaat bevallen. Herken jij ze al?

De laatste weken

1. Je baby daalt in

Een paar weken voor de bevalling bereidt je baby zichzelf alvast voor op de grote dag. De baby daalt in de richting van je bekken en komt zo met het hoofd naar beneden te liggen. Ideaal om zich een weg door je bekken te banen dus. Hier merk je lichamelijk ook het nodige van. Je kunt iets meer gaan waggelen en de vele rondjes naar het toilet kun je verklaren door het hoofdje dat druk uitoefent op je blaas. Het goede nieuws is dat je daardoor beter kunt ademhalen omdat je longen nu minder last hebben van dat pakketje in je buik. Is er sprake van stuitligging? Dan hoef je nog niet onmiddellijk te panikeren. Hier lees je er alles over.

2. Je baarmoederhals wordt zachter

Oke, dit kun jij niet voelen. Maar de verloskundige of gynaecoloog wel! De baarmoedermond is normaal gesproken stug en wat harder. Vlak voor de bevalling gaat hij alvast wat meer openstaan en wordt ie dunner. Zo kan straks de ontsluiting ontstaan.

3. Je krijgt last van krampen en rugpijn

Je spieren en gewrichten zijn zich aan het voorbereiden op de bevalling. Ze verschuiven en rekken wat waardoor je krampen en pijn in je liezen en onderrug kunt krijgen.

4. Je gewrichten voelen losser

Hier kun je het hormoon relaxine (what's in a name) dankbaar voor zijn. Doordat je gewrichten losser worden, opent je bekken zich. Dat is fijn, want dan verloopt de bevalling een stuk gemakkelijker.

5. Je hebt diarree

Dit lichamelijke signaaltje is minder fijn. Gelukkig heeft niet iedereen hier last van. Heb je het wel, dan kun je je hormoonhuishouding de schuld geven. Die verandert en dat heeft ook zo z'n effect op je darmen. Een lichtpuntje: je hoeft je geen zorgen te maken dat je iets verkeerds gegeten hebt.

6. Je verliest gewicht

Niks mis mee natuurlijk. Van de kilootjes die er de afgelopen maanden bijgekomen zijn, verdwijnen er nu mogelijks een paar. Dit heeft geen effect op het gewicht van je baby. Je komt simpelweg niks meer aan, en doordat de hoeveelheid vruchtwater vermindert en je meer bezoekjes aan het toilet brengt, gaat er soms zelfs dus wat gewicht af.

7. Vermoeider of juist meer energie

Wat vermoeidheid betreft, krijg je mogelijks een flashback naar het eerste trimester. Ook die overactieve blaas (misschien heb je zelfs wat last van urineverlies) en meer behoefte aan slaap komen bij veel hoogzwangere vrouwen terug. Die grote zware buik meedragen is nu eenmaal best vermoeiend, om over het gebrek aan een comfortabele slaaphouding nog maar te zwijgen. Geen paniek: niet alle vrouwen die bijna gaan bevallen hebben hier last van. Soms gebeurt precies het tegenovergestelde en heb je bergen energie. Dat uit zich vaak in nesteldrang. Poetsen en boenen maar!

Vlak voor de bevalling

8. Je verliest de slijmprop

De afgelopen maanden voorkwam een slijmprop dat bacteriën je baarmoeder binnendrongen. De slijmprop is een rozige, dikke afscheiding die er in een keer uit kan floepen als je bijvoorbeeld plast. Maar hij kan ook in kleine beetjes loskomen. Geen slijmprop te bekennen? Misschien ben je hem al verloren zonder dat je het doorhad. Dat gebeurt best vaak.

9. Je krijgt weeën

In de maanden voor de bevalling kun je ook al af en toe last hebben van een harde buik, maar dat zijn nog geen echte weëen. Echte weeën herken je doordat ze in plaats van minder erg, erger worden wanneer je beweegt en naarmate de tijd verstrijkt. Daarnaast worden ze steeds sterker en komen ze vaker na elkaar opzetten.

10. Je vliezen breken

Ja, de big break. Tenminste dat is hoe veel mensen het voor zich zien. Een lading water op de grond en hup, een paar minuten later is daar dan de baby. De werkelijkheid is vaak anders. Bij veel vrouwen breken de vliezen niet vanzelf. In dit geval zal de verloskundige of arts ze breken of wordt (heel zeldzaam) de baby in de vruchtzak geboren. Breken de vliezen wel, dan komt het resterende vruchtwater er beetje bij beetje uit. Eén ding is zeker: als je vliezen gebroken zijn, dan duurt het niet lang meer voordat je je kind in je armen kunt houden.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram