Mama & papa 16 Jul 2019 Paulien

10 lessen die je pas leert als je een tweede kind krijgt

Na je eerste kind heb je zoveel bijgeleerd dat je het gevoel hebt dat je alles nu wel gezien hebt. Maar dan komt de ooievaar met kind nummer twee en staat je wereld weer op zijn kop. Deze 10 lessen leer je pas als je een tweede kind krijgt.

1. Hoeveel je al geleerd hebt

Waar de eerste weken met je baby soms wat onwennig waren, weet je nu al wel hoe je een baby perfect kunt ondersteunen, hoe je ‘m een badje kunt geven en hoe je de fles moet vasthouden.

2. Hoeveel je nog moet leren

Je weet dan wel wat werkte voor je eerste kind, bij je tweede kind gaat dat allemaal net even anders. De boertjes bij je eerste baby kwamen het best door ‘m over je schouder te leggen, maar bij zijn jongere babybroer of -zus blijkt over de arm leggen toch net iets effectiever. Het is even uitzoeken hoe je nieuwste familielid in elkaar zit.

3. Baby’s zijn helemaal zo kwetsbaar niet

Bij je eerste kind panikeerde je al wanneer je zag dat je nichtje het hoofdje niet goed ondersteunde, nu weet je dat een baby wel wat meer aankan. Een peuter die half op zijn armpjes is gaan zitten heeft die stelling bewezen.

4. Het is (meestal) niet erg dat de baby huilt

Het liefst van al wil je je kindje zoveel mogelijk troosten als ‘ie huilt (hoe schattig zijn die kleine huilbuitjes?). Maar nu je peuter een plotse interesse voor de keukenkasten ontdekt heeft is dat nu eenmaal niet altijd mogelijk. En wat blijkt? De baby leeft nog na zijn huilbui!

5. Baby’s zijn kinderspel

Hoe vaak je je ook geen raad wist met je eerste baby, nu je al een peuter- of kleuterfase achter de rug hebt (of er nog in zit) besef je hoe makkelijk het was om voor een baby te zorgen. Zo moet je bijvoorbeeld geen schrik hebben een vuile schoen in de mond van je baby aan te treffen, want hé, baby’s liggen nog gewoon braaf op hun rug naar een mobiel te kijken.

6. Te laat komen is écht zo erg niet

Als je dacht dat ergens naartoe gaan al onmogelijk was bij een kind, dan weet je bij baby nummer twee pas hoe makkelijk je het toen had. Ergens op het afgesproken uur aankomen is dan ook onmogelijk. Maar zo erg is dat toch ook niet? Kijk, je kinderen hebben allebei kleding aan, inclusief sokken én schoentjes!

7. Liefde

Het is blijkbaar toch mogelijk om evenveel van je tweede als van je eerste kind te houden. Je dacht dat je hart al vol zat, maar wat blijkt? Er kon er gewoon nog eentje bij.

8. Schuldgevoel

Je voelt je schuldig tegenover je oudste dat je niet meer aandacht aan hem of haar kunt besteden. Maar wanneer je grote broer of zus gekke bekken trekt naar de kleinste van het gezin en ze beide lachen weet je dat het allemaal goedkomt.

9. Sterke ouder

Letterlijk dan. Je boodschappentas hangt aan je rechterarm, de maxicosi aan de linker en dan wil je peuter nog opgepakt worden. Geen probleem, want jij bent een sterke ouder!

10. Je weet nu pas wat moe zijn is

Dat je vroeger klaagde dat je moe was? Daar moet je nu om lachen. Heel hard zelfs. Nu weet je pas wat moe zijn betekent.

Lees ook: 7 uitdagingen die je herkent als je een tweede kind in huis hebt

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 lessen die je pas leert als je een tweede kind krijgt
Sluiten