10 handige hulplijnen bij zwangerschap en kersvers ouderschap

dossier

“It takes a village to raise a child”. Die quote is eigenlijk een Afrikaans gezegde waarmee men bedoelt dat de hele gemeenschap een handje toesteekt bij het grootbrengen en opvoeden van een kind. Bij ons kan je zo’n uitspraak niet even letterlijk nemen. De kans is immers klein dat de bakker of pastoor van jouw dorp zich gaat bemoeien met de opvoeding van je kind. Maar de achterliggende boodschap zint ons wel.

Natuurlijk ga jij als kersverse ouder dit spannende avontuur met veel plezier aan, alleen of samen met je partner. Ondanks de korte nachten en een ontelbaar aantal luiers lukt het je wel, daar zijn wij van overtuigd.

Vergeet echter niet dat er sowieso ‘een dorp’ achter je staat. Zie het als een hulplijn die je kan inroepen als jij daar nood aan hebt. Maar als het niet de slager of de postbode is die jou steun komt bieden, wie dan wel?

baby hulp
Close up father hands holding newborn baby, copy space background banner family concept

Hulp bij de administratie

Geen idee hoe je een geboortepremie moet aanvragen of wat het verschil is tussen moederschapsverlof, ouderschapsverlof en geboorteverlof? Maak dan een afspraak met je ziekenfonds. Bij OZ helpen ze je het overzicht te bewaren met een handig stappenplan. Niet zeker of je wel aan alles hebt gedacht? Je kan er ook op afspraak terecht om je dossier in alle rust en privacy te bespreken met een van hun klantenadviseurs.

Hulp bij het zoeken naar kinderopvang

Sommige gemeentes helpen je bij het zoeken van een onthaalmoeder of crèche. Ze hebben meestal een centrale website of een loket en stellen je adressen voor die je kan bezoeken. Check dus zeker eens of dat waar jij woont het geval is. Op de site van Kind en Gezin kan je zelf zoeken naar opvangadressen met een vergunning bij jou in de buurt.

Hulp met borstvoeding

Lukt het niet zo goed met de borstvoeding? Of zit je met vragen over jouw melkproductie of de zuigreflex van je baby? Neem dan contact op met een lactatiekundige. Dat is een expert op het vlak van borstvoeding die je tonnen informatie en advies op maat kan geven. Op de site van de Belgische Vereniging van Lactatiekundigen kan je naast heel veel tips over borstvoeding ook adressen vinden van lactatiekundigen bij jou in de buurt.

Hulp in het huishouden

Komen jij en je partner handen tekort in het huishouden? Doe dan beroep op kraamzorg. Zij sturen iemand die jullie kan helpen bij de verzorging van de baby, maar ook met kleine huishoudelijke taken en de opvang van eventuele oudere kinderen. Je ziekenfonds komt trouwens vaak tussen in de kosten van kraamzorg al dan niet via een aanvullend voordeel en/of via de extra hospitalisatieverzekering.

Hulp bij moeilijke slapers

Gebroken nachten horen er nu eenmaal bij, maar als het echt de spuigaten uitloopt met die nachtbraker van jou, dan leg je je oor toch best eens te luisteren bij een specialist. Dat kan je pediater zijn of een slaapcoach. Hij of zij heeft tips en advies voor elke specifieke situatie en kan je vast en zeker een heel stuk op de goede weg helpen.

Hulp bij het opvolgen van je baby’s ontwikkeling

Bij Kind en Gezin kan je voor heel wat dingen terecht. Hun dienstverlening is helemaal gratis. De vrijwilligers en verpleegkundigen van Kind en Gezin volgen de ontwikkeling van je baby op door hem of haar op regelmatige tijdstippen te meten en te wegen en een aantal onderzoeken (zoals de gehoortest) uit te voeren. Daarnaast dienen zij ook de nodige vaccinaties toe en kan je bij hen aankloppen met vragen over voeding, opvoeding, veiligheid en gezondheid. Onthoud vooral dat je niet verplicht bent om op consultatie te gaan bij Kind en Gezin. Je beslist zelf of je van hun dienstverlening gebruik wenst te maken.

Financiële hulp

Hoe klein zo’n baby ook mag zijn, hij of zij zal je een aardige duit kosten. Tegen een tegemoetkoming in die kosten zal je waarschijnlijk geen neen zeggen. Kies daarom voor een ziekenfonds met mooie aanvullende babyvoordelen. Bij OZ bijvoorbeeld krijg je tot € 600 babyvoordelen in de vorm van een geboorte- of adoptiepremie en een waardebon om babyspullen mee te kopen in hun miniboetiek.

Hulp als de roze wolk eerder grijs is

Vanzelfsprekend zijn er dagen dat je minder goed in je vel zit. Maar wat als die dagen zich opstapelen en je je steeds vaker neerslachtig of angstig voelt? Blijf niet zitten met dat gevoel, maar praat erover. Een organisatie zoals Wolk in mijn hoofd helpt je die problemen aan te pakken en te behandelen. Want dat is belangrijk, zowel voor jezelf, je baby als je gezin.

Hulp bij sociaal contact

Vlaanderen telt 15 erkende spel- en ontmoetingsinitiatieven waar ouders even op adem kunnen komen of praten met andere ouders, terwijl hun baby of peuter er andere kinderen ontmoet en leert om samen te spelen. Die centra hebben elk een andere naam, maar geef de term ‘spel- en ontmoetingsinitiatief + jouw gemeente’ in op Google en je vindt er zeker eentje bij jou in de buurt.

Accepteer hulp

Last but not least: als je hulp krijgt aangeboden en het voelt goed aan, twijfel dan niet. Als je buurvrouw voorstelt om je strijk te doen of je schoonmoeder aanbiedt om te koken, voel je dan niet schuldig. Jij hebt je handen immers vol met iets wat veel belangrijker is: je baby verzorgen en knuffelen.

In samenwerking met OZ

OZ is de overkoepelende naam van een aantal entiteiten die elk hun eigen activiteiten organiseren. Meer details, info en voorwaarden op www.oz.be/groep-oz.


Laatst bijgewerkt: juli 2022

Artikels over gezondheid in je mailbox? Schrijf je in op onze nieuwsbrief en ontvang een gratis e-book met gezonde ontbijtrecepten.

eenvoudig terug uit te schrijven
Wij verwerken jouw persoonsgegevens conform het Privacy-beleid van Roularta Media Group NV.
volgopfacebook

volgopinstagram