Peuter 9 Nov 2019 Paulien

10 dingen om te doen als je peuter bang is in het donker

Op het moment dat kinderen hun zelfbewustzijn meer gaan ontdekken, gaan er onherroepelijk nachten komen dat je kind bang is in het donker. 

Het hebben van nachtmerries kan hier de reden voor zijn, of misschien wel iets stresserends wat je kind overdag heeft meegemaakt. Enge films kunnen de nachtrust van je kleintje ook beïnvloeden, of geluiden die je kind niet kan plaatsen. Wat de reden ook is; de kans is groot dat je kind door jou getroost wil worden.

Wat kan je doen om ervoor te zorgen dat je kind minder bang is in het donker? Wij geven 10 tips.

1. Luister en stel je kind gerust

Zodra je merkt dat je kind angstig is, en hij of zij dit uit, is het belangrijk dat je luistert en daar de tijd voor neemt. Neem de angst van je kind serieus, en probeer hem of haar gerust te stellen. Vertel je kind keer op keer hoe veilig het huis en de slaapkamer zijn, en dat je ervoor zorgt dat je kind niks overkomt.

2. Leer ze omgaan met hun angst

Kinderen zullen tijdens hun jeugd verschillende angsten ontwikkelen. Dat is volstrekt normaal. Leer ze echter een manier waarop ze met hun angsten om kunnen gaan. Lees ze bijvoorbeeld voor uit een boek waarin de hoofdpersoon ook over een angst heen moet komen, of vertel ze een verhaal over jezelf waarbij je (vroeger) ook over een angst heen moest komen en hoe jij dat deed.

3. Doe spelletjes in het donker

Maak de slaapkamer en het donker minder eng! Speel spelletjes in het donker, door bijvoorbeeld zaklampen te gebruiken. Doe iets waardoor je kind ontspant, en waardoor het een goede associatie krijgt met donker. Hierdoor wordt de slaapkamer ’s nachts een stuk minder eng.

4. Gebruik je fantasie en wees creatief

Als je kind bang in het donker is, is het een goed idee om op zijn of haar niveau mee te denken over een oplossing. Is je kind bang voor monsters? Maak dan overdag samen een monsterspray, en spray een stevige portie in de slaapkamer, bijvoorbeeld onder het bed.

5. Zet een nachtlampje neer

Een klein, dof lampje kan een wereld van verschil maken voor jouw kind. Laat het ’s nachts aan, zodat je kind meer ontspannen in slaap valt. Ook kan je de slaapkamerdeur een stukje open houden, zodat er altijd een beetje licht naar binnen schijnt.

6. Vermijd enge TV programma’s

Soms is het moeilijk van te voren in te schatten wat je kind als eng beschouwt, bijvoorbeeld als er iets op TV is. Toch kan dat ervoor zorgen dat je kind soms weken of maandenlang angstig is ’s nachts. Check van tevoren goed waar je kind naar wilt kijken en doe even onderzoek online.

7. Praat overdag over de angsten van je kind

Probeer de angst van je kind uit de context te halen door er overdag, wanneer er absoluut geen gevaar dreigt volgens je kind, over te praten. Door er over te praten wordt het onderwerp minder eng, en overdag bouw je samen met je kind het zelfvertrouwen op om ’s nachts rustig naar bed te gaan.

8. Laat je kind in z’n bed liggen

De kans is groot dat als je kind bang in het donker is, het uit bed komt en jou of je partner op wil zoeken. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Door bij jou in het veilige bed te kruipen, wordt het idee van de eigen, enge slaapkamer alleen maar verder bevestigd. Leg je kind uit dat het in z’n eigen bed moet blijven, maar dat je zeer regelmatig komt kijken.

9. Ga regelmatig kijken

Deel 2 van het bovenstaande punt. Op het moment dat je kind zeker weet dat je bijvoorbeeld elk kwartier even komt kijken, zal het minder snel de behoefte voelen om jou op te zoeken. Doe dit in het begin van de avond regelmatig, totdat je kind in een diepe slaap is. Je kind zal sneller in slaap vallen als het er op kan vertrouwen dat je hem of haar in de gaten houdt.

10. Beloon je kind

Het is in geen enkel geval verstandig om je kind te straffen als het uit bed komt. De angsten van je kind zijn net zo realistisch voor hem of haar als de angsten die jij misschien als volwassene ervaart. Wel kan je je kind belonen als het nachtjes in bed blijft liggen. Geef je kind overdag bijvoorbeeld een sticker, die hij of zij op een papier mag plakken. Bij een bepaald aantal sterren, kunnen jullie bijvoorbeeld samen iets leuks doen.

Lees ook: Wat kan je doen als je peuter wegloopt in het openbaar?

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
10 dingen om te doen als je peuter bang is in het donker
Sluiten