1 week zwanger

In de eerste week van je zwangerschap ben je eigenlijk nog niet zwanger. Wat als de eerste week van de zwangerschap wordt beschouwd, situeert zich namelijk twee weken voor de bevruchting en dus eigenlijk twee weken voor je écht zwanger bent.

De eerste dag van je zwangerschap, die normaal ongeveer 280 dagen of 40 weken duurt, valt immers samen met de eerste dag van je laatste menstruatie. Op dat ogenblik moet de bevruchting dus nog gebeuren. Die vindt meestal pas ongeveer twee weken later (in het midden van uw cyclus) plaats, op het ogenblik van de eisprong. Soms komt de eisprong op een eerder of later moment in de cyclus.

Deze manier van rekenen lijkt misschien wat vreemd, maar ze geeft wel een houvast bij de berekening van de voorziene bevallingsdatum. Voor een arts is het immers quasi onmogelijk om de precieze bevruchtingsdatum te bepalen.

Goed om weten als je één week zwanger bent

Vanaf het moment dat je zwanger wil worden, is het verstandig om alvast een aantal gezondheidsregels in acht te nemen. Je weet tenslotte nooit wanneer de bevruchting effectief zal gebeuren. Je kan bijvoorbeeld beter stoppen met roken, drugs en alcohol. Vanaf het ogenblik dat je stopt met de pil, neem je het best een supplement met foliumzuur.

Als je een zwangerschap plant, dan maak je ook het best een afspraak met je huisarts of gynaecoloog voor een zogenaamd preconceptueel onderzoek. Bedoeling daarvan is om je (en bij voorkeur ook je partner) vóór de zwangerschap te laten onderzoeken op een aantal mogelijke ziekten die jullie kindje tijdens de zwangerschap en/of geboorte kunnen beïnvloeden. Moet je geneesmiddelen nemen, dan kan het nodig zijn om de dosis aan te passen of een ander geneesmiddel te nemen. Zijn al je vaccinaties in orde? Plan je nog een verre reis? Komen er in je familie erfelijke ziekten voor? Allemaal zaken die je het best bekijkt vóór je zwanger wordt.

Lees ook:
9 dingen om te onthouden als je zwanger probeert te worden
Wat is een preconceptioneel dragerschapsonderzoek?
Alles wat je moet weten over het preconceptioneel consult
Waarom je als (toekomstige) mama gezond moet eten
Waarom alcohol op elk moment van de zwangerschap schadelijk is
Waarom is foliumzuur zo belangrijk voor en tijdens de zwangerschap?
Wanneer ben ik vruchtbaar?
Moet je wachten om zwanger te worden nadat je met de pil gestopt bent?
7 dingen om op te letten als je zwanger wil worden

Het beste van Minimi.be in je mailbox?

Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Reageer op artikel:
1 week zwanger
Sluiten